Băsescu şi Ponta – epava şi sluga

http://www.cotidianul.ro/basescu-si-ponta-epava-si-sluga-244790/

– Bă, ratatule!, pare a-i striga Victor Ponta lui Traian Băsescu.

– Tu vorbeşti, mă, puţoiule?, pare a-i răspunde preşedintele.

Replicile funcţionează şi în ordine inversă. Începe preşedintele şi-i răspunde premierul.

Nivelul scăzut al limbajului, inclusiv al comportamentului celor doi, ne arată cam cu cât sub genunchiul broaştei a coborât ambâţul politicii româneşti. Şi-n vorbe, şi-n afacereală, şi-n tupeu, şi în oţărală, inclusiv în materie de responsabilitate.

– Nu-ţi convine Biro neni? O pun pe fii-ta!

– Să o numeşti pe mă-ta sau pe nevastă-ta!

Cam aşa au sunat replicile în disputa cu înlocuirea miniştrilor, izbucnită cu două zile înainte.

Ce cântar am putea folosi pentru a măsura diferenţele şi pentru a înclina balanţa de o parte sau de cealaltă? Nu cumva sunt amândoi de aceeaşi factură? Şi la desemnarea miniştrilor, şi la respingerea propunerilor, şi la aplicarea pactului de coabitare şi în denunţarea acestuia. Adică în toate lucrurile care ne privesc. Traian Băsescu se dovedeşte a fi un politician trecut de la comanda vaporului şi de la afacerile portuare la responsabilitatea maximă într-un stat. Adică de la comerţul cu blugi şi cafea la idealurile unui popor. Abia acum se vede ce distanţă uriaşă le desparte. Şi noi (inclusiv eu) ne imaginam că, atunci când vrea sau când este obligat de situaţie, omul le poate învăţa pe toate. Nici vorbă! Din păcate, acum vedem că pentru lucrurile mari te naşti, apoi te pregăteşti şi abia după treceri prin lupte şi prin suferinţe le înfăptuieşti. Distanţele între aventurieri şi eroi sunt separate de o prăpastie. Ca între Elena Udrea şi Ioana d’Arc! De la manivelă la ideal, în fruntea unei Românii care îşi caută modelul democratic se întinde golul de netrecut dintre două destine diferite. De cealaltă parte, ”absolventul” profesorului Adrian Năstase, un june cu un tupeu nebun, cu o superficialitate alarmantă, repezit şi cu o instabilitate de vânt, cu o limbă ascuţită de mahalagioaică netemperată, a ajuns călare pe un partid măcinat de interese şi de ambiţii de putere şi marcat de practicile din anii socialismului victorios.

Şi amândoi, preşedinte şi premier, cu legături de parâmă în serviciile secrete româneşti, şi ele învăţate cu supunerea şi cu autoservirea din caşcavalul puterii.

Nu vrem şi nu putem a lua partea nici unuia! Păcălitul şi păcălitorul se oţărăsc peste ţară. Ne ignoră, ne sfidează, ne minimalizează şi încearcă să ne folosească, fiecare în planul său. Traian Băsescu se chinuie să-l terfelească şi să-l dezumfle pe Victor Ponta iar acesta din urmă vrea să facă din lupta sa anti-Băsescu o virtute propulsatoare, ca şi cum ţâfna sa ne-ar ţine de foame şi de speranţă.

Mulţumim frumos! Noi tânjim după altceva. Nu ne trebuie nici slugă şi nici o epavă! Ne ajung nişte oameni cu scaun la cap care să facă din problemele noastre şi ale României cauze ale vieţii lor de fiecare zi. Nimic altceva!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s